Første år som iværksætter - 5 fif

Det er turbulent, ensomt, sjovt, hårdt, spændende og udfordrende at starte selv, men det er så meget det hele værd! Her giver jeg 5 bud på, hvad der er godt at vide hvis du vil tage det store spring, eller lige har gjort det.

Jeg har nu været selvstændig i et år, og vil i korte træk dele min rejse med jer. Det kan være du overvejer at springe ud, men har nogle skrupler over hvordan du skal få det til at hænge sammen, og kun har set løvens hule eller hørt skrækhistorier, om folk der har brugt deres morfars arv på få måneder, som et startkapital – Så måske kan dette hjælpe? 

1. Sig det højt

Det der gjorde hele forskellen for mig, var jeg begyndte at sige det højt. Jeg har længe gået og tænkt det i mit hoved. jeg havde endda været med i et par udstillinger, og sagt det sådan liiidt til min kæreste. Men jeg har aldrig når folk spurgte, hvad jeg lavede til dagligt, svaret: “Jeg er selvstændig”. Det var som om, hvis jeg sagde det højt, så skulle jeg også til at tage mig sammen, og virkelig gøre det.

Jeg var på et iværksætterkursus i Spinderihallerne i Vejle, og det var der, det for alvor blev en realitet for mig. Der skulle jeg fortælle om min virksomhed, og dermed tage mit brand og min virksomhed seriøst. Dér begyndte jeg at regne mig selv som selvstændig.

2. Økonomisk

Nogle har måske en rig død morfar, sparet op, eller bare har fundet en kæreste der tjener nok for to. Så heldig var jeg ikke. Til Gengæld var jeg så heldig at jeg lige var startet på dagpenge, hvilket betød jeg havde muligheden for at få supplerende dagpenge. Det er selvfølgelig ikke en langvarig plan, da det kun kan lade sig gøre i 30 uger, men det er en start og en mulighed for at fokusere på sin nye virksomhed.

Jeg er uddannet grafiker, så efter de 30 uger, fandt jeg et grafiker job. Jeg er så heldig de godt ville ansætte mig på deltid, hvilket betyder jeg arbejder 3 dage i ugen, og har så 4 dage om ugen til min egen virksomhed. Jeg får dækket faste udgifter, skal ikke leve helt på en sten, og har tid til min virksomhed. Jeg føler mig så priviligeret, at jeg har råd til det jeg brænder allermest for.

3. Netværk

Et godt netværk er altafgørende. Men hvordan skaffer man et netværk, når man ikke kender nogen inden for sit fag, eller i mit tilfælde – i den by man bor i? Jeg var lige flyttet fra Odense til Vejle, og havde derfor intet business eller venskabs netværk. Da jeg tilmeldte mig iværksætterkurset i Spinderihallerne, mødte jeg personer der var i samme bås som jeg selv.

Den bedste omtale og reklame man kan få, er folk der fortæller om dig og dit produkt/firma videre. Det er meget mere troværdigt, end et sponsoreret opslag på de sociale medier. En fra mit iværksætter hold, har en bingo banko hal, og jeg aftalte med hende, at jeg måtte øve mig på en af hendes vægge, og måtte bestemme hvad der skulle stå, og dermed gjorde det gratis. Efter jeg havde malet den væg, gik det pludselig stærkt. Folk havde set det, både i virkeligheden og på sociale medier. Min iværksætter kollega, havde vist billeder videre, og det satte virkelig skub i min virksomhed.

4. Mød nye kon-kollegaer gennem sociale medier

Gennem iværksætterkurset, mødte jeg mange nye iværksættere, som jeg selv – men, ingen var i den kreative branche som jeg selv, og havde derfor ingen at sparre med omkring designmarkeder, tryk steder eller andet relevans for mig. Jeg havde fundet nogle profiler på instagram gennem forskellige hashtags eller nogle der allerede havde deres ting i butikker, som jeg gerne ville have mine ting i. Jeg begyndte at følge dem, og de opdagede mig.

En dag aftale vi (4 piger) at mødes til en kop kaffe, og ENDELIG havde jeg nogle af sparre med. det kan være svært at tage det første skridt, at skrive til folk via instagram eller lignende, men de fleste værdsætter interessen tilbage, og er søde. Jeg er kæmpe fan af de krea-mennesker jeg har mødt gennem instagram!

5. Sæt delmål - Både langsigtede og ugentlige

Det kan være svært at stå tidligt op, og sætte sig foran computeren eller tegnebrættet. Man skal konstant tage sig sammen, og ikke se endnu et afsnit serie, daske rundt og ordne 10 andre ting i hjemmet, eller finde på en masse overspringshandlinger, fordi man kun laver ting til sig selv og sit firma, det første lange stykke tid.

Jeg har ikke råd til et kontor ude i byen, så derfor var mit skrivebord i lejligheden, mit kontor. Jeg havde utroligt svært ved at få lavet noget den første måned. Jeg daskede rundt i slapper tøj og tog en tur i fitness, ordnede vasketøj og så dårlige serier på Netflix, men det får man altså ikke en særlig vild virksomhed ud af.

Jeg startede derfor på at lave ugentlige gøremål. Hver mandag satte jeg mig ned og lavede et skema på hvad jeg skulle nå, både i løbet af dagen og ugens løb. Derudover planlagde jeg, hvad jeg skulle poste på mine sociale medier, samt hvornår jeg skulle producere det og afbillede det. Det skal lige siges, at jeg på trods af en meget krøllede hjerne, er ekstremt glad for skemaer og planlægning.

Det kan være ekstremt godt at sætte sig nogle langsigtede mål og drømme. Måske når du det meget før og måske når du det ikke. Men det kan bare hjælpe ekstremt meget at få ridset ned, hvad ens forventninger til udviklingen af ens virksomhed er.

Jeg håber mine 5 fif har gjort dig klogere på, hvordan min rejse det første år har været.