Er det synd for dig, hvis du er introvert?

Det kan siges klart og tydeligt, NEJ DET ER DET IKKE! Ekstroverte mennesker har tendens til at synes det er synd for dig, hvis du er introvert, eller det er et skidt personlighedstræk, som fx jaloux, nærig, hævngerrig eller mistroisk. Jeg kan som stolt introvert fortælle, at det er det altså ikke.

Hvad er den store forskel

Der findes i daglig tale en hel del misforståelser omkring begreberne introvert og ekstrovert, jeg er hverken læge eller psykolog, men jeg er træt at folk synes det er synd for mig fordi jeg samler energi hos mig selv og indeni mit hoved, eller i kreative projekter jeg fordyber mig i. Den største forskel på introverte og ekstroverte er deres energikilde. Introverte får deres energi i deres indre verden, men ekstroverte får deres fra den ydre verden - det ene er ikke bedre end det andet. Introverte bliver hurtigt overstimuleret bare af at være omgivet af mennesker, hvor ekstroverte trives sådan.

Det er ikke en psykisk lidelse

Sensitiv.dk har skrevet et indlæg omkring det at være introvert, og her er et lille uddrag, som jeg synes er ekstremt vigtigt:

Introverte – indadvendte træk skal ikke forveksles med en diagnose eller psykisk lidelse.

Der er tale om udbredte og normale personlighedstræk, som berører op mod halvdelen af befolkningen. Vi skal med andre ord ikke forsøge at fjerne disse træk eller “kurere” børn, unge og voksne, fordi de er stille, eftertænksomme, alvorlige og “dybe.”

Generthed og socialangst er derimod en psykisk lidelse, der er forbundet med negative forventninger til andre mennesker og en undgåelse af sociale situationer, som skyldes frygt for at blive vurderet negativt. Socialangst rammer både introverte og ekstroverte og kan behandles effektivt gennem terapi og personligt udviklingsarbejde.

Som indadvendte eller introvert trækker du dig ikke tilbage pga. frygt for andres vurderinger (medmindre du er ramt af socialangst). Du trækker sig tilbage, fordi du holder af ro og fred, og fordi det giver dig energi, glæde og styrke. Med andre ord kan man trække sig socialt tilbage af meget forskellige årsager – nogle ekstroverte fejltolkes f.eks. som introverte, fordi de har socialangst. Og nogle introverte anses fejlagtigt for at lide af socialangst, fordi de holder af at være alene eller med få nærtstående. 

Don’t put a label on it

Børn i dag skal alle sammen have et mærkat på, hvis de stikker en lille smule i en retning der ikke lige ligner de rammer, der er én der har opstille for hvordan ‘normalen’ er. Der er åbenbart ikke noget der hedder at være sin egen mere. Det hedder ADHD, ADD, koncentrationsbesvær eller noget helt andet. Jeg ville have haft alle de mærkater på mig, hvis jeg gik i folkeskole i dag. Jeg kunne ikke sidde stille, jeg var stille, jeg hørte ikke efter medmindre jeg havde en tus i hånden, jeg kunne ikke koncentrere mig særlig lang tid af gangen, så kørte tankerne ud på noget helt andet, og så havde jeg ikke hørt hvad læreren havde sagt de sidste 20 min. Godt min mor bare sagde at det er sådan Nanna er, og ikke begyndte med at jeg skulle undervises i mit koncentrations besvær eller have ADHD/ADD medicin, eller der blev gjort et stort nummer ud af jeg var stille. Min far fortalte mig, at hvis vi var nogen steder da jeg var barn, og jeg blev træt af at lege med de andre børn, så satte jeg mig ud i bilen med min walkman og malede i min malebog. Tænk hvis de havde tvunget mig tilbage til legen, i stedet anerkendte de at jeg havde brug for tid alene, og jeg kom ud af bilen igen når jeg ville lege videre.

Jeg kan stadig få det sådan at på et 12-13 mands kontor, foregår der ekstremt meget. Så er jeg heldigvis i stand til at lave min egen bobbel med musik i ørerne, og for en stund glemme at der er andre omkring mig. Disse pauser kan være ekstrem vigtigt for jeg fungere i dagligdagen.  

Hold nu op for nogle fede personlighedstræk

Introverte ser livet anderledes, og finder styrke inden i sig selv. Det er sku da et meget godt træk. Ja jeg har brug for at trække mig ind i mig selv, og måske være helt alene og høre musik og være kreativ, men det er fandme også dejligt inde i min freds bobbel skulle jeg hilse og sige. En artikel fra ‘My Daily Space’ skriver disse fem fordele ved at være introvert: 1. De er gode til at lytte, 2. De er virkelige observante, 3. De tænker før de taler, 4. de er virkelig gode venner, 5. de er gode og tænksomme netværkere.

Den er virkelig værd at læse, og kan findes her: https://mydailyspace.dk/2019/02/5-fordele-introvert/ 

Socialt liv som introvert

Det kommer til at lyde som om, jeg ikke bryder mig om at være sammen med mennesker. Det gør jeg bestemt. Bare kun i kortere perioder, for selvom jeg kan ligge flad af grin, eller hygge mig virkelig meget, så tager det ALT min energi. En tøse-veninde-hygge-weekend er noget af det jeg værdsætter allermest, men det tager også alle mine kræfter, selvom det er med veninder der kender mig enormt godt. Jeg er bare virkelig meget på. Jeg elsker fx at gå til koncerter og festivaler, hvilket slet ikke giver mening, når alt det der tricker mig negativt er mange mennesker og især hvis de står klistret til mig. Men det er som om, at i øjeblikket når jeg er til koncert, så er de andre mennesker bare fyld. Musik betyder så meget for mig og mit velbefindende at jeg affinder mig med, jeg er omgivet af mennesker, men igen.. lige bag efter eller dagen efter, har jeg brug for opladning alene.

High five til alle introverte der finder ro i sig selv, og high five til alle ekstroverte der finder ro ved at være omgivet af andre mennesker - godt vi ikke alle er ens.Kilder: https://www.peopletools.dk/lynkursus-i-jungs-typologi-introvert-og-ekstrovert/ https://sensitiv.dk/introvert-sensitiv/