Har du værktøjet i orden?

Det kan have virkelig meget at sige, for at opnå et flot resultat, om du har matchet malingen/tusserne/blyanterne med det rigtige papir/lærred. Jeg vil give et par fif til, hvad jeg bedst kan lide at bruge.

1. Papir

Man kan få papir med enten højt eller lavt syreindhold. Skitse papir er ofte uden syre og mere kraftigt. Det kan godt have en lidt brun/gullig farve. Syrefrit papir reagere godt på en blyant, men har en høj punktspredning på tusser (punktspredning er når tussens farve løber ud). Til gengældt har almindeligt printer papir et højt syreindhold og reagere bedre på almindelige tusser.

Når jeg skitserer mine bogstaver, bruger jeg prik papir (dot pad) hvor hver prik har 5 mm i mellem, hvilket gør det nemmere at holde den præcis sammen afstand, da papiret har målt en masse for mig. Med en lineal kan man nemt komme til at måle 5 mm som 4 eller 6 mm og det kan tydeligt ses på bogstaver, derfor er prikpapir fantastisk.

Jeg er for nyligt blevet introduceret til stenpapir. Det kan tåle rigtig meget vand, uden at krølle eller folde, da det er lavet af sammenpresset sten. Det er fx det papir jeg brugte da jeg tegnede Average i farver.

2. Tusser

På billedet til højre, kan man se forskellige tusser, og hvad jeg bruger dem til (Det er skrevet på prikpapir). Brush pens har en lang tynd spids, som kan enten være bred eller tynd, an på hvordan man trykker, drejer og skriver med den. Markers er en pænere udgave af sprittusser, og da de er alkohol baseret er det næsten umuligt at tvære dem ud, hvis du tegner på syrer indholdigt papir. Vi kender vist alle det at bruge lang tid på en tegning og så kommer man til at tvære en tus streg ud.. ikke fedt. Markers bruges også som pantone tusser, som passer godt til pantone papir, som er ekstremt tyndt og ikke suger, men ligger tussen i overfladen, så man kan lave gradient med tusserne (pantone tusser bruges ofte i tøj design virksomheder).

Posca (ELSKER POSCA) er en tus fyldt med maling, og kan derfor bruges udenfor, på skilte, lærreder osv. Vær dog opmærksom på, hvis du bruger den på træ, at give den spraylak efterfølgende, så det ikke krakelerer af.
Chalk pens (eller kridt tusser) bruges til at skrive fx en menu på en tavle, da de kan hviskes ud igen. Der findes forskellige mærker, men jeg synes klart den fra UNI er bedst.

Black pens er jeg stor forbruger af. Nogle af dem har en blållig eller gullig farve, men den her (som ses på billedet) er bare lækker! Den kan købes i panduro og jeg bruger den virkelig til meget. De små tynde tusser (black pens) er fra Faber Castell, de er virkelig gode og spidsen på tussen går ikke i stykker, som den ofte gør på mange andre tusser.

3. Spraymaling

Jeg har ikke brugt vildt meget spray maling, men jeg har prøvet både en ligegyldig fra et byggemarked og en ordentlig en fra en malerbutik – og der er forskel. Jeg har købt meget ved Run for Cover, og udover de har mange lækre farver, så er montana bare et godt mærke. Den dækker bedre, og de forskellige dysser, gør det nemt at få det ønsket udtryk. Spraypainting er en helt videnskab for sig, og det er jeg ikke den største ekspert i.

4. Akrylmaling

Hvis det drejer sig om malerier, så har jeg haft stor glæde af søstrene grenes maling. De er ikke så dyre og de opnår det ønskede resultat. Hvis det gælder udendørs maling, så er Run for Cover igen din ven, de har masser af lækker malling til at dekorere udendørs.