Find lys i mørket

Dagene bliver kortere og kortere, og december nærmer sig. For nogen betyder det mere hygge, stearinlys og julestemning - for mig betyder det mindre overskud, trætte øjne og mindre energi.

Julen nærmer sig, instagram flyder allerede med folk der er gået amok med at pynte deres hjem med lyskæder og udendørs vinterlandskab. Supermarkederne boomer med rødt og alle snakker om hvor smukt efteråret er….
Alt imens er jeg gået i hi, i hvert fald i mit hoved. Ja, efteråret er flot - hvis man når at komme ud mens der stadig er lyst, eller når at se solen bryder igennem den ekstremt grå dyne der ligger på himlen. Ellers er det mest bare vådt og klamt. Våde blade der flyder over alt. Korte dage og ekstremt få solstrejf. Jeg er IKKE pjattet med det.

Det kommer til at lyde som om jeg er den mest negative person lige nu, men det er seriøst hårdt at blive så påvirket af lyset/solen og noget man ikke selv kan styre. Jeg kæmper hvert år, især de første uger af efteråret VIRKELIG meget med ikke at gå helt ned med flaget. Det kan være svært at beskrive til dem, der synes vinterdepression lyder som noget opreklameret fis, men jeg bliver desværre reeet nedtrykt om vinteren, og jeg ved jeg ikke er den eneste.

Når man så har vænnet sig til den mørke tid, så kommer julen, som for de fleste også er forbundet med ekstremt meget hygge - og ja ja, det kan det skam også være. Men for mig betyder det også at jeg og min angst er liiidt ekstra presset. Folk tror seriøst at nytåraften er lig med dommedag, og vi skal nå at se alle vi kender på så kort tid, inden kalenderen skifter til et nyt år. Det hjælper corona mig lidt med i år, da mange julefrokoster er aflyst. Det er bestemt ikke fordi jeg ikke har lyst til at se min familie, svigerfamilie og venner - men skal det være såå tæt pakket, det er ikke guld for en introvert, der lader op i sit eget selskab. For med skilsmisse forældre (altså to familier) og en svigerfamilie, som bor i 3 forskellige byer, så kan det hurtigt blive til meget køren rundt og nyt sted, ny flok af mennesker man skal forholde sig til hver dag. Så min introverte hjerne, takker for at det ligner corona skaber huller i min kalenderen.   

Gode råd

Sundhed.dk har givet et par råd til hvad man selv kan gøre, hvis man er lidt vinterdeprimeret (mine kommentare følger i parenteserne):

Du kan selv gøre nogle enkle ting for at bedre symptomerne eller forebygge vinterdepression:

1: Opsøg lys: Rejs til syden og få sol. Eller ophold dig udendørs så meget som muligt i de lyse timer (good one, når man ikke kan rejse eller nå at se solen, fordi man sidder på en kontor alle de lyse timer)

2: Har du ikke muligheden for dette, kan du forsøge behandling med kunstigt dagslys. (Jeg bruger wake up light og har en lysterapilampe, det er virkelig anbefalelsesværdigt!)

3: Lys omgivelserne op: Træk gardinerne fra, skru op for lyset i hjemmet og på arbejde (Lys, lys og mere lys!)

4: Lad batterierne op: Forbered dig til den mørke tid ved at få masser af lys om sommeren og efteråret. Det kan være forebyggende og gøre dig bedre rustet til at møde vinteren (jaaaee, det synes jeg sq ikke virker. Gå en tur inden solen går helt ned, hvis du kan nå det - og kom mere ud i weekenden, det hjælper mig)

5: Sov godt: Søvn og god døgnrytme er vigtig for din mentale tilstand. Hyppige forstyrrelser i dit biologiske ur kan hurtigt føre til dårlig søvn og træthed. (Min krop tror jeg skal i seng kl 19, men det er altså vigtigt ikke at sove mere end du plejer, bare fordi det er mørkt)

6: Bevæg dig: Fysisk aktivitet og motion har en positiv effekt på depression (det hjælper altid med god kost og motion, jeg løber næsten altid ude - bare for at få naturligt lys, og ikke dårligt indeklima i et fitness, kan være svært at finde overskud til, men så gå 15-30 min i stedet) 

You can do it!

Heey venner! vi kan godt klare os gennem vinteren. Vi gør det jo hvert år, selvom det er hårdt, så husk at værdsætte solens strejf og tiden indenfor med stearinlys.

Pas på dig selv, og gør det der gør dig godt her i den kolde og mørke tid. Kæmpe mental krammer til alle der har det som mig!