Fra Hobby til virksomhed

Der er mange der går med drømmen, om at kunne leve af sin hobby. Vi har nok alle hørt citatet: “Vælg et job du elsker, og du behøver aldrig at arbejde en eneste dag i dit liv”, og man må da tænke ens hobby er noget man elsker - ellers havde man vel ikke valgt den som hobby.

MEN, hvad skal man gøre, når man så rent faktisk prøver at leve af det man hele sit liv har kaldt sin hobby, og som har været sit fristed.

Jeg skulle finde tid og ro til at tegne, jeg skulle føle mig inspireret og jeg brugte tit ekstremt laaang tid på et værk, da det kunne ligge på hylden i flere måneder, før den næste streg kom på. Da jeg besluttede mig for at mine værker skulle spille større rolle i mit arbejdsliv, så blev det pludselig en pligt at tegne - og det var virkelig svært og hårdt.

Fra frirum til pligter

På et tidspunkt hang det mig langt ud at halsen at skulle finde inspiration og eller skabe noget, fordi det var det der drev min virksomhed. Min hobby og alt det jeg betegnede som ro og et fristed, blev pludselig noget jeg kunne gøre 7-8 timer i døgnet, men nu havde jeg slet ikke lyst til det. Jeg tog imod alle bestillinger fra alle der kiggede min vej, jeg troede at jeg skulle sige ja til ALT, fordi jeg nu malede på fuld tid. MEN det hev endnu mere motivationen ud af mig. Skitser havde pludselig deadlines og i stedet for jeg gav mig selv tid til at sidde og tegne, så skulle jeg sidde kl 20 og lave skitser til kunder færdig. DET var virkelig ikke sådan som det havde været i mit hoved, da jeg gik med tanken om at skulle leve af at male. Jeg ved sq ærlig talt ikke hvad jeg havde forestillet mig.

Jeg begyndte at vælge opgave fra, da jeg jo for pokker havde valgt dette erhverv fordi det skulle gøre mig glad, og ikke fordi jeg skulle lave bestillingsværker på række. OG det var jo skiltemaler faget jeg også lidt håbede på, men det kan være svært for ens tilskuer at gennemskue ens virksomhed, hvis man ikke gør det helt klart. Jeg havde nok selv en forestilling om hvad min virksomhed gjorde og ikke gjorde, men det var ikke den opfattelse andre havde af min forretning.

Jo mere skarp jeg blev på hvad jeg ville med min virksomhed, jo mere skarpt kunne jeg kommunikere hvad jeg stod for. “Heldigvis” gav corona mig et frirum, hvor jeg pludselig stod med en tom kalender, både privat, men også i mit firma. Jeg fik tid og overskud til at skabe, og da der intet var på tapetet, så gav det mig pludselig lyst til at skabe noget helt nyt. 

By Nanna Nør 2.0

Da jeg begyndte at skabe mine farvede værker, fandt jeg ro og fordybelse i processen igen. Det er svært at forklare hvad der skete. Om alle mine løbeture gjorde jeg havde fået gennemtænkt mit koncept bedre, eller om det jeg havde brug for virkelig var en ryddet kalender, til at skabe og få inspiration uden at påtvinge den.

Mit vigtigste råd til dig som overvejer at starte en virksomhed, med udgangspunkt i din hobby er: Husk at nyde det. Husk hvorfor du startede og husk at det er dit firma og dig der ligger dagsordenen. Jeg har virkelig fundet ro og nydelse i at tegne, selvom det er skitser, malerier eller andet der har en deadline.